Who are the finalists ? Selected in the AJ competition for the Brent Cross Town pavilion

0


The competition asked architects to create a net zero design concept for a welcoming and inclusive pavilion of active sports and games at the Clitterhouse playgrounds in Brent, north London.

The all-London preselection consists of Bureau de Change, DaeWha Kang Design, Nooma Studio and Stefan Shaw Studio.

Bureau de Change and Stefan Shaw Studio both suggested circular shapes, the latter incorporating a ramp garden on the roof. Bureau de Change’s design houses an interior courtyard garden with a distinctive roof clad in recycled plastic tiles. Nooma Studio came up with a “natural do-it-yourself pavilion for Brentonians” that creates a fun experience for children and adults alike. The concept of DaeWha Kang Design includes three radiating volumes ending in gables.

The four finalists were selected from a long list of 10 practices drawn from an impressive 188 entries for the competition. The other shortlisted firms were Afterparti, George King Architects, Parti, Room 102, Studio 8 Fold & Studio Becoming, Urban Radicals & Fisher Cheng.

AJ Editor-in-Chief Emily Booth said: “It was a real pleasure to participate in the second judging stage for the Pavilion for All competition. All 10 practices demonstrated energy, commitment and dedication. flair in response to brief – showcasing a range of creative and thoughtful approaches of a very high standard.

“The four finalists address relevant issues of sustainability, inclusion and connection, and provide a solid foundation from which Argent Related and Barnet Council can choose a winning project. The engagement in this competition was extraordinary – it drew an incredible number of 188 entries – and the judges’ deliberations were lively and passionate. Congratulations to the practices that have reached this stage – and good luck with the next steps! ‘

The pavilion will be at the heart of the vision for Brent Cross Town, a £ 7 billion city, a ‘park city’ developed by Argent Related and Barnet. The competition was particularly looking for participants from promising UK practices or teams and those who could demonstrate their commitment to equality, diversity and inclusion.

The selection of the four finalists completes the involvement of the AJ in the competition. Shortlisted individuals will each receive a fee of £ 3,000 for developing their designs. The winning team will be chosen by Argent Related and Barnet Council at the start of the new year.

The Pavilion for all judges at the Clitterhouse Playing Fields

Source: Anthony Coleman

The four preselected programs

Pavilion for all – long list: Bureau de Change

Currency exchange

A North London firm founded in 2012 by Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulos, who teach at the Bartlett School of Architecture

Bureau de Change was inspired by the history of the neighboring Clitterhouse farm, and in particular the typologies of gable roof and courtyard forms. Its entrance reinterprets them in a cylindrical shape around a courtyard, with housing divided into highly visible public spaces and more private spaces for changing rooms. The distinctive roof landscape is covered with recycled plastic tiles and sails to provide shade for the façade and the perimeter walkway.


Pavilion for all – long list: DaeWha Kang Design

Design by DaeWha Kang

A North London practice led by DaeWha Kang, co-founder of Climate Change All Change, an initiative that brings together schoolchildren and designers to co-design solutions to the climate crisis

The concept of DaeWha Kang Design has a tri-radial plan of separate and interconnected spaces for coffee, locker rooms and flexible use. The entrances to these are located at each of the three gables. The pavilion’s green roofs rest on a wooden frame that seems to float above curved adobe walls. The building would be naturally ventilated and heated using a geothermal heat pump. The pavilion has terraced landscaping to the west and south, and lots to the east.


Pavilion for all – long list: Nooma Studio

Studio Nooma

An interdisciplinary collective of architects and creatives from diverse backgrounds and with family ties to the Brent Cross district of London

Nooma Studio describes its Side by side concept as “a self-built natural sports pavilion for Brentonians that promotes conviviality, biodiversity and human connection through play”. It would be built with a timber and adobe frame, with facilities housed in two meandering volumes to frame activities such as a community garden, performance space, and adult play area. With its tactile surfaces, rounded edges and cut-out shapes, the pavilion is designed as a fun experience for children and adults.


Pavilion for all – long list: Stefan Shaw Studio

Stefan Shaw Studio

Founded in 2018 by Stefan Shaw, previously associate architect at Studio Egret West, and based in Peckham in South London

Stefan Shaw Studio offers a pavilion formed by two curved accommodation wings arranged around a common area, with a clear line of sight in the middle to the park beyond. The main building material is rammed earth combined with a timber frame of locally sourced English oak. A ramp garden covers the roof, offering views of the park and increased biodiversity.


Share.

Comments are closed.